Força, equilibri, valor i… gralles

Força, equilibri, valor i… gralles és un projecte conjunt entre els Castellers de Vilafranca i els Vernets. Ha estat concebut amb la finalitat de recollir diverses tonades que s’interpreten en el món dels castells i difondre-les entre la colla i els aficionats. A més, és una manera de celebrar els 30 anys de bagatge dels Vernets, i la bona sintonia que al llarg d’aquestes tres dècades hi ha hagut entre la colla de grallers i els Castellers de Vilafranca.

ELS VERDS
Els Castellers de Vilafranca es van fundar el 1948, fruit de la gran afició, tradició i arrelament del fet casteller a Vilafranca i al Penedès. De primer van lluir camisa rosada, més endavant vermella i a partir del 1957 de color verd. Han actuat arreu dels Països Catalans i han representat la nostra cultura a d’altres llocs del món.
Des de sempre han treballat per superar-se i assolir les màximes fites. Han recuperat castells gairebé oblidats i quan ha convingut també han innovat i han estat els precursors de noves construccions. Per tot plegat, des de fa força anys van al capdavant del món casteller, havent estat els primers de la història a fer un castell de deu pisos.

ELS VERNETS
La colla els Vernets neix el 1981, pràcticament des dels seus inicis acompanya a la colla dels Castellers de Vilafranca. A més, realitza nombroses cercaviles, concerts i balls amb música de gralla. Aquest és el seu 7è treball discogràfic.
Els Vernets des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional del país. L’estil de la colla es caracteritza per la nombrosa revitalització de temes musicals d’antics grallers, acompanyada de publicacions o de la recuperació i la millora tècnica d’instruments com la gralla baixa o les gralles en si bemoll.

1- Matinades (Trad. arr. Miquel Benito) Versió penedesenca de la música coneguda com les albades o matinades.

2- Toc d’ofertori (dels Gonsers)  (trad. arr. Els Gonsers, rev. Lluís Giménez) Fou recollit el 1927 per Joan Amades i Joan Tomàs a Sant Jaume dels Domenys. És una música per interpretar durant l’ofrena religiosa al patró o patrona de la festa.

3- Entrada a la plaça  (trad. arr. Lluís Giménez i David Miret)

4- Toc de castell  (trad. arr. Lluís Giménez i David Miret)

5- Toc de vermut (trad. arr. els Vernets)

6- Tomb de processó  (trad. arr. Miquel Benito) Versió antiga del tomb de processó que ens ha arribat de la mà de les colles de grallers els Macaris i els Gonsers.

7- Pilar al balcó – (trad. arr. Lluís Giménez, David Miret i Paton Felices)

8- Penedès (Agustí Cohí i Grau) Sardana escrita per aquest músic del Vendrell el 1947. Està inspirada en la melodia dels castells i fou un encàrrec a 3 gralles de la colla dels Astons.

9- Verds nets  (els Vernets) Pasdoble que el 2006 els Vernets vam dedicar als Castellers de Vilafranca per celebrar l’assoliment de grans castells nets.

10- Amunt verds  (Lluís Giménez) Versió per a gralles de l?Himne dels Castellers de Vilafranca escrit el 2010.

11- Entrada a la plaça (versió gralles i metalls) – (trad. arr. Lluís Giménez)

12- Toc de castell (versió gralles i metalls) – (trad. arr. Lluís Giménez)

13- Toc de vermut (versió gralles i metalls) – (trad. arr. Lluís Giménez)

14- Entrada a la plaça (versió Civernets) – (trad. arr. Lluís Giménez, David Miret i Xavier Batllés)

15- Verds nets (versió Civernets)  (els Vernets arr. Xavier Batllés)

16- Retoc d’ofertori (versió Civernets)  (trad. arr. Josep Maria Mayol)

17- Seny de llargandaix  (Xavier Bayer) Escrita sota els efectes de l’eufòria de l’1-11-2010 i dedicada al seny dels verds. S’escolta de fons en reportatges del Canal 33.

18- Verds nets (vídeo clip) – (imatge TN Produccions, música els Vernets) Pasdoble. Encara que la base del grup es fonamenta en treballs de restauració de músiques de gralla antigues, sempre hem estat oberts a les innovacions. El disc Civernets, o aquest clip en són dues mostres recents.

VIDEOCLIP

Els Vernets: Joan Reyes (gralla primera), Miquel Benito (gralla segona), Xavier Bayer (gralla baixa) i Lluís Giménez (timbal).

Gralles en sib del luthier Pau Orriols. Timbal de llautó del luthier Nando Taló.

Tema 11, 12 i 13 trombons i tuba Eduard Mañé. Tema 17 saxo David Miret, guitarra i sàmplers Lluís Giménez i gralla baixa Xavier Bayer.

Enregistrat, mesclat i masteritzat a finals del 2010 i primers del 2011 als estudis Mai Sentito per Lluís Giménez.

Versions Civernets enregistrades a EQ per Marc Bennetts, a Bitstudi per Xavier Batllés i a Bitstudi2 per Josep Maria Mayol.

Foto portada: Raquel Tarrés

Disseny gràfic: Francesc Bou